Verbeeldingskracht in samenleven

Verbeeldingskracht in samenleven

PROJECTEN     DE MAKKERS     AGENDA     CONTACT

De Makkers is een open, nieuwsgierig, bewegend en verbindend platform. Creatieve interventies in de openbare ruimte maken ontmoetingen en persoonlijke gesprekken over samenleven mogelijk. Makers, deelnemers, partners en publiek staan gelijkwaardig met elkaar in contact en actuele thema’s worden met lucht en lading onderzocht. Met alle betrokkenen zetten we onze bevindingen om in een artistiek eindproduct.

De Makkers heeft een grote nieuwsgierigheid naar de verschillende meningen, gewoontes en beweegredenen van iedereen. Verbinding, contact en elkaar ontmoeten zijn de basis voor een gezonde samenleving en daarom ook de ingrediënten van de sociaal artistieke projecten van De Makkers. Je ziet in onze projecten de samenleving door de ogen van alle verschillende mensen die er deel van uitmaken. Door persoonlijke verhalen te delen ontstaat er erkenning en herkenning.

Iedereen moet de kans krijgen om met kunst in aanraking te komen. Daarom gaat de Makkers met haar projecten naar de mensen toe. Door deel te nemen aan een artistiek proces wordt verbeelding en creativiteit gestimuleerd. Verbeeldingskracht is de basis van een duurzame ontwikkeling van een nieuwe kijk op jezelf, je omgeving en daarmee de samenleving.

DOOR MIDDEL VAN KUNSTPROJECTEN LATEN WIJ ZWOLLENAREN ELKAAR ONTMOETEN EN ZORGEN WE VOOR NIEUWE VERBINDINGEN MET ELKAAR EN DE STAD.

Onze werkwijze begint met een laagdrempelige artistieke interventie, die nieuwe inclusieve ontmoetingen en persoonlijke gesprekken faciliteert. Het doel van deze gesprekken is om een beweging in gang te zetten, waarmee we urgente maatschappelijke thema’s op een creatieve manier bespreekbaar en zichtbaar maken. De vervolgstap is om door middel van een participatietraject gezamenlijk een publiekelijk kunstwerk te maken.

Het startpunt kan vanuit een vraag van een opdrachtgever of eigen initiatief komen. Door middel van de artistieke interventie verzamelen we verhalen vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast worden de mensen die we spreken uitgenodigd en geactiveerd om zelf deel te nemen aan de beweging. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is: ieders perspectief en input draagt bij aan het geheel.

Na een uitgebreide onderzoeksperiode, waarbij nauw samengewerkt wordt met opdrachtgevers, partners en deelnemers, analyseren we met de betrokkenen de opgehaalde informatie en geven we volgende stappen in het proces vorm. De mogelijkheid is om het project na dit onderzoek af te ronden door middel van een artistieke presentatie, maar er is ook een mogelijkheid om een volgende stap te zetten in het proces en te werken aan een kunstwerk dat publiekelijk getoond wordt. Dit kunstwerk kan verschillende vormen aannemen, die samen met de participanten ontwikkeld worden. Denk hierbij aan een voorstelling, installatie, expositie of manifest.

Theatermaker
Directeur De Makkers

De Makkers is begin 2016 opgericht door o.a. theatermaker Yuna Linde. Sinds 2023 is zij door het stichtingsbestuur officieel als directeur benoemd en voert zij zowel de artistieke als zakelijke leiding. Met haar projecten wil ze de samenleving laten zien door de ogen van alle verschillende mensen die er deel van uitmaken. Ze vindt het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om met kunst in aanraking te komen. Daarom gaat ze met haar projecten naar de mensen toe en maakt ze kunst met de mensen zelf.

Ontwerper, conceptdenker, kunstenaar en coach

Melle is ontwerper, conceptdenker, kunstenaar en coach. Ze denkt mee met overheden, bedrijven en ZZP-ers die zich op een waardevolle manier inzetten voor maatschappij en cultuur. Samen houden ze het vraagstuk tegen het licht, zoeken ze naar de kern en gieten ze de uitkomst in een nieuwe vorm om het belangrijke verhaal beter te vertellen of op een nieuwe manier te belichten.

Schrijver, theater- en podcastmaker

Corinne is schrijver, theater- en podcastmaker. Dat klinkt uiteenlopend, maar eigenlijk doet ze dit: verhalen vertellen in verschillende vormen, steeds in nauwe samenwerking met de maatschappij en werkelijkheid. Corinne werkt sinds 2022 samen met De Makkers.

Social designer

Eva Koopmans is werkzaam als social designer. Met een achtergrond in de scenografie houdt zij zich bezig met ruimtelijke ingrepen die mensen met elkaar in aanraking laten komen. Het faciliteren van ontmoetingen vormt een rode lijn in al haar werk. Of dat nou in het theater, op festivals of bij bedrijven is. Eva werkt sinds 2020 samen met De Makkers.

Bestuur

Wie ben je? Ik werk als docent op de opleiding Artist educator in Theatre and media van ArtEZ in Zwolle en ben als adviseur cultuureducatie voor het primair onderwijs verbonden aan Stadkamer Zwolle. Mijn missie is om zo veel mogelijk mensen in Zwolle positief in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Ik houd van theater, wat het met mij doet en met anderen kan doen. Theater werkt verbindend. Ik gun iedereen een theaterervaring waardoor je geraakt wordt, die je aanzet tot nadenken over jezelf en de wereld waarin je leeft.

Waarom zit je in het bestuur van De Makkers? De Makkers maakt relevant, sociaal maatschappelijk theater met en voor iedereen en dat vind ik heel belangrijk. De voorstellingen raken me, zetten me aan het denken en laten me met hernieuwde blik naar de wereld om mij heen kijken. Ik vind De Makkers heel inspirerend en gun elke stad een gezelschap met deze manier van werken. Ik ben trots dat ik er onderdeel van mag zijn.

Bestuur

Wie ben je? Ik ben opgegroeid in Zwolle en werk als financieel manager bij ProReva, een zorgverlener voor orthopedische hulpmiddelen. De zorg voor een goede werkomgeving met de juiste middelen en medewerkers in hun kracht zetten binnen een financieel gezonde organisatie is daarbij een belangrijke drijfveer. Ik ben maatschappelijk betrokken en heb een passie voor Zwolle. Als stadsgids, vrijwilliger bij de Sassenpoort en lid van lokale besturen deel ik mijn kennis over het verleden en het heden van de stad. Getrouwd met Christina woon ik in Zwolle-zuid samen met onze 3 katten.

Waarom zit je in het bestuur van De Makkers? Met een passie voor Zwolle ben ik maatschappelijk betrokken bij het wel en wee van de stad. In de samenleving neemt de polarisatie de laatste jaren toe, de toon verhard en publieke uitingen worden extremer. Groepen mensen worden minder betrokken, minder begrepen of minder gehoord. De vraag die ik vaak heb is wat anderen beweegt, wat is hun drijfveer? Ik ben nieuwsgierig naar onze samenleving. Samen in Zwolle is meer dan alleen de verhalen vertellen tijdens een stadswandeling. Het verbinden van de samenleving en zoeken naar raakvlakken, het wekken van interesse bij de ander zijn drijfveren waarom ik graag meehelp aan een verbindend platform van De Makkers.

Bestuur

Wie ben je? Ik ben Gerrit Eikenaar, een ervaren financieel expert met een veelzijdige carrière in zowel commerciële bedrijven als overheidsinstanties. Mijn expertise strekt zich uit van werken bij grote retail-organisaties zoals C1000 en Wehkamp, tot betrokkenheid bij zorgorganisaties zoals de Treant Ziekenhuisgroep. Ik heb ook een aanzienlijke periode doorgebracht als zelfstandig financieel professional. Naast mijn professionele carrière, bekleed ik diverse toezichthoudende functies in de financiële en maatschappelijke sector. In mijn vrije tijd geniet ik van de watersport, waar ik mijn passie voor de natuur en ontspanning vind.

Waarom zit je in het bestuur van De Makkers? Ik ben actief in het bestuur van Theater de Makkers omdat ik mijn financiële expertise en ervaring wil inzetten voor kunstprojecten die maatschappelijk relevant zijn. Mijn doel is om een positieve bijdrage te leveren aan de verbinding tussen kunst en samenleving.

Makker

Wat doe je in het dagelijks leven? Ik ben graag met toneel en schrijven bezig en verdien mijn geld als psychotherapeut op de jeugdafdeling.

Wat is het mooiste moment wat je hebt meegemaakt tijdens het project waar je aan hebt meegewerkt van De Makkers? Het mooiste moment dat ik in de twee projecten waar ik aan mee heb gedaan heb beleefd, was in de voorstelling We Zwemmen Nog. Aan het eind van de avond, in het donker, na een geweldige voorstelling met veel verbondenheid, sprongen we met z’n allen in het water. Ik hou heel erg van water, en los van het feit dat het water warm was en de lucht koud, was het een speciaal gevoel, dat moment en met zo veel mensen.

Makker

Wat doe je in het dagelijks leven? Ik ben gepensioneerd docent en vrijwilliger bij de Voedselbank en bij het Gilde Samenspraak dat vluchtelingen helpt bij het onder de knie krijgen van de Nederlandse taal.

Wat is het mooiste moment wat je hebt meegemaakt tijdens het project waar je aan hebt meegewerkt van De Makkers? Ik heb meegewerkt aan het toneelstuk De Noodzaak waar delen, geven en nemen bij de voedselbank werden uitgebeeld. Er ging een wereld voor me open. Ik kende het toneel alleen als toeschouwer en nu werd ik opgenomen in een groep van ongeveer 10 acteurs. We werden in de kortste keren een hecht team van mensen die elkaar stimuleerden, bemoedigden en opvingen als het even mis ging. Dat vond ik indrukwekkend! We werkten met mooie teksten, geleid door een voortreffelijke regie en ondersteund door een fantastische organisatie. Ik heb ervaren hoe passie en toewijding kunnen leiden tot prachtige resultaten. Ik heb ervan genoten.

Makker

Wat doe je in het dagelijks leven? Gepensioneerd, vrijwilliger bij de Voedselbank.

Wat is het mooiste moment wat je hebt meegemaakt tijdens het project waar je aan hebt meegewerkt van De Makkers? Indrukwekkend, de verhalen van de ‘klanten’. De positieve en verbaasde reacties na afloop over de infrastructuur van de Voedselbank. Het mee doen aan De Noodzaak was geweldig.

Makker

Wat doe je in het dagelijks leven? Gepensioneerd, vrijwilliger bij de Voedselbank.

Wat is het mooiste moment wat je hebt meegemaakt tijdens het project waar je aan hebt meegewerkt van De Makkers? Dat één van de ervaringsdeskundigen (Mystiek) aanwezig was met haar familie tijdens de voorstelling De Noodzaak. De verbondenheid met elkaar en dat de voorstelling op locatie was. Wat knap hoe De Makkers d.m.v gesprekken met klanten en vrijwilligers tot zo’n indrukwekkende productie zijn gekomen.

Makker

Wat is het mooiste moment wat je hebt meegemaakt tijdens het project waar je aan hebt meegewerkt van De Makkers? De mooiste momenten in een voorstelling vind ik altijd dat spelers elkaar opvangen als er eens iemand in de fout gaat. ‘The show must go on’ en het publiek kent de show niet. Voor mij persoonlijk was dat op de duikplanken in We Zwemmen Nog. Samen met Mare, afwisselende teksten zeggen die niet altijd logisch op elkaar volgden. Was ik (62 jaar) de tekst kwijt spreelde zij (14 jaar) er zo op in dat we verder konden.

Makker

Wat doe je in het dagelijks leven? Speelgoed verkoper bij de speelgoedwinkel.

Wat is het mooiste moment wat je hebt meegemaakt tijdens het project waar je aan hebt meegewerkt van De Makkers? Het fijne aan het meedoen met De Makkers is dat er naar je geluisterd wordt. Ze gaan ontzettend begripvol en zonder vooroordeel met je om. Iedereen is uniek. En al die unieke mensen en hun verhalen weten zij weer op een authentieke manier samen te brengen in een waardevolle voorstelling of theaterproject.

Makker

Wat doe je in het dagelijks leven? Ik ben docent bij het Deltion.

Wat is het mooiste moment wat je hebt meegemaakt tijdens het project waar je aan hebt meegewerkt van De Makkers? Ik zag elk avond vanuit de stellingkasten mensen vol verwachting binnen komen bij De Noodzaak. Wat ik zelf ook had de 1e keer, dat je komt op een plek waar je wel van gehoord hebt maar nog nooit hebt gezien. Heel ontroerend. Een van de mooiste momenten was wel de 1e avond spelen waarbij het publiek uit mensen van de voedselbank erbij waren. Zo spannend omdat je weet dat je hun verhaal vertelt en hopend dat je het goed doet. Maakt dankbaar als ze daarna vertellen dat het klopt. Ik vond het fijn om hier een kleine bijdrage in te mogen zijn.

Makker

Wat doe je in het dagelijks leven? In het dagelijks leven ben ik antropoloog en senior onderzoeker bij De Evenaar, Centrum voor Transculturele Psychiatrie van GGZ Drenthe.

Wat is het mooiste moment wat je hebt meegemaakt tijdens het project waar je aan hebt meegewerkt van De Makkers? Ik heb meegespeeld in De Noodzaak over de Voedselbank in Zwolle. Meedoen was fantastisch, omdat deze voorstelling ging over verhalen van klanten en medewerkers van de Voedselbank. Ik was er nog nooit geweest en ben erg onder de indruk geraakt. Het verhaal van een zieke man die alles was kwijtgeraakt, dat ik mocht vertellen was mijn mooiste moment tijdens de voorstellingen.

Makker

Wat doe je in het dagelijks leven? In mijn dagelijks leven doe ik de opleiding ‘docent Engels’ op het Windesheim in Zwolle en buiten school probeer ik zoveel mogelijk bezig te zijn met theater!

Wat is het mooiste moment wat je hebt meegemaakt tijdens het project waar je aan hebt meegewerkt van De Makkers? Het mooiste wat ik heb meegemaakt bij De Makkers is de constante gezelligheid. Als cast ontstaan er tussendoor meerdere grapjes en dit zorgt voor een superfijne werksfeer. Daarnaast was het zwemmen tussen de repetitiemomenten door bij We Zwemmen Nog ook absoluut geen straf ;).

 


Facebook
@